måndag 16 februari 2009

Jungfrudansen av Stephen Booth

Normalt sett tycker jag om böcker som har ett högt tempo och en intrig som riktigt griper tag i en. Stephen Booth har den unika förmågan att göra en relativt medioker intrig riktigt spännande. I jungfrudansen hittar Mark Roper - en parkvakt - Jenny Westons lik vid stensättningen "De nio jungfruarna". Mordet sätts ganska snabbt samman med ett överfall på en kvinna i samma område några veckor tidigare. Nu gäller det för Ben Cooper och Diane Fry att försöka få kvinnan att minnas innan fler offer kommer att falla för mördarens kniv. För att kunna lösa detta måste de lämna sin personliga vendetta åt sidan. Ju längre utredningen framskrider, desto fler frågor dyker upp. Mot slutet tar intrigen en oväntad vändning.

Det som gör Stephen Booth så speciell är hans beskrivningar av såväl miljö som karaktärer. De är så detaljerat beskrivna att det känns som att man själv förflyttas rakt in i boken och får äran att vara med på nära håll.

Det finns dock ett minus: översättningen är lite undermålig på vissa ställen och den skulle utan vidare ha vunnit på en ordentlig korrekturläsning. Den ibland undermåliga meningsuppbyggnaden, syftningsfelen och en del andra fatala språkliga misstag gör att boken är svårläst på vissa ställen. Detta har dock inte avskräckt mig: jag kommer definitivt att läsa fler böcker av denna författare.

Stephen Booths hemsida kan man läsa första kapitlet ur "Dancing with the Virgins" som är bokens originaltitel.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar