söndag 8 mars 2009

I djävulens spår av Jean-Christophe Grangé

Jean-Christophe Grangé har lyckats igen. I djävulens spår är en teologisk thriller som innehåller det mesta: demoner, lömska präster, satanister, lönnmördare och inte minst den ständiga kampen mellan det onda och det goda.

Mathieu Durey har ett förflutet inom den katolska kyrkan men arbetar numera som intendent vid kriminalpolisen i Paris. Han är aktivt troende och han går i kyrkan regelbundet. Hans personliga sätt att tjäna gud är att bekämpa den mänskliga ondskan: mord, misshandel och grymhet.

Under de tidiga skolåren mötte Mathieu Luc Soybeyras. De följdes sedan åt genom livet: från skolorna, till prästseminariet och de båda kom senare att arbeta vid polisen. Luc var övertygad om att djäuvlen existerade medan Mathiue ansåg att onskan var människans eget verk.

När Luc försöker ta livet av sig och ligger i koma vänds Mathiues tillvaro upp och ned. Han vet att Luc aldrig skulle kunna utföra dödssynden att begå självmord. Här börjar Mathiues jakt på ondskan. Han stöter på flera offer som har varit kliniskt döda men som läkarna har lyckats återuppliva. Deras nära-döden-upplevelse innehåller kunskaper om andra sidan som vanliga människor saknar: kunskaper från Lucifers sida.

Jakten på sanningen går genom Frankrike, Sicilien, Rom och till Vatikanens stängda bibliotek och läsaren rycks med i det aldrig sinande tempot.

Det är helt klart en läsvärd bok! Jag måste dock lyfta ett varningens finger till kräsmagade läsare där ute: tycker ni att maskar, flugor och en människas inre beståndsdelar är äckliga gör ni bäst att låta den stå kvar på hyllan och läsa någonting annat. Till er andra kan jag bara säga: god läsning!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar