söndag 26 april 2009

Dödens plats av Stephen Booth

I Stephen Booth´s roman "Dödens plats" får läsaren stifta bekantskap med dödsklockan - en klocka som talar om när man ska dö. Denna klocka finns faktiskt på riktigt. Fastän jag inte är direkt skrockfull så vågar jag inte själv testa den. För er med starkare nerver eller en mer än lovlig nyfikenhet så hittar ni dödsklockan på nätet.

I dödens plats kämpar Diane Fry med en anonym person som lämnar telefonmeddelanden om ett mord som snart ska ske. Fry tar det inte på allvar förrän en ung kvinna kidnappas och spårlöst försvinner. Samtidigt fösöker Cooper identifiera ett skelett som har påträffats i skogen. Ganska snart dyker det upp kopplingar mellan de båda polisernas fall.

Återigen har Booth skrivit en tät roman med mycket spänning, härliga dialoger och humor. Eftersom döden och ett visst krematorium tar ett stort utrymme i den här boken är det svårt att undvika kopplingar till bibeln. Det är just de avsnitten som är så förtvivlat roliga eftersom Booth har en härlig distans. I boken visar Coopers katt Randy stolt upp sitt byte i form av en mus. Cooper lånar sig en bibel och sedan följer följande avsnitt: "Han [Cooper] suckade och ställde ifrån sig ölen. Randy blev nyfiken på detta ovanliga beteende och kom och lade sig på mattan. "Det är Bibeln", sa Cooper. "Den borde du läsa. Då kanske du lär dig något. ´Du skall icke döda` till att börja med." (Dödens plats, s. 331) Hilarious!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar