tisdag 12 februari 2008

Jean-Christophe Grangé

Jag har precis läst ut boken "Vargarnas rike" som är skriven av Jean-Christophe Grangé. Han föddes 1961 och är verksam som journalist på Paris-Match. Han har skrivit nio böcker varav endast tre har översatts till svenska:

  • Vargarnas rike (2004)
  • Den svarta linjen (2005)
  • I djävulens spår (2008)

(Årsangivelserna gäller de svenska utgåvorna)

Handlingen i "Vargarnas rike" utspelar sig i Paris och i Turkiet. Det börjar med att Anna Heymes en dag vaknar upp och inte känner igen sin man. Hon börjar hallucinera: ansikten började smälta och flyta ihop till diverse demoniska grimaser framför hennes ögon. Anfallen varar sällan särskilt länge, men de lämnar alltid en bitter bismak efter sig: skräck och oro. Hon inser att hon är tvungen att ta reda på vem hon egentligen är. Jakten på sanningen tar sin början.

Samtidigt pågår en utredning som leds av kapten Paul Nerteaux. Tre bestialiska kvinnomord har skett i Paris turkiska kvarter. Av kropparnas tillstånd framgår det att mördaren går och bär på ett extremt kvinnohat: han skulpterar om offrens kroppar till oigenkännlighet. Nerteaux blir besatt av fallet som leder honom allt djupare in i ett internationellt brottssyndikat.

Boken är en thriller med en oerhört fartfylld intrig. Det formligen kryllar av cliffhangers som triggar upp spänningen, och precis när man tror sig ha listat ut hur vissa saker hänger ihop tar handlingen en oväntad vändning. Spänningen formligen håller läsaren i ett järngrepp som är omöjligt att ta sig ur förrän sista sidan är läst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar