fredag 8 februari 2008

Stephen Booth

Stephen Booth föddes 1952 och han har en 25-årig karriär som journalist bakom sig. 2001 lämnade har journalistkåren och blev författare på heltid. Han har alltid velat bli författare och det var när han började läsa noveller som han verkligen njöt av som han började skriva själv. Han skrev sin första novell när han var 12 år gammal. Den handlade om astronauter som mötte aliens på en planet någonstans.

Enligt Booth måste den som drömmer om att bli publicerade författare verkligen brinna för sitt arbete. Den egna personligheten kommer att framträda för läsaren om man bryr sig om vad man skriver. Han tycker att man ska lägga alla regler för skrivandet åt sidan eftersom de kan kväva kreatitiviteten och den individuella rösten som gör att en bok sticker ut bland tusentals andra.

Att Booth skriver deckare är ingen slump: han har läst och tyckt om deckare i många år. Hans arbete som journalist har gett honom många fördelar: han har träffat många poliser och han har bevakat många rättegångar vilket ger en autentisk känsla i hans böcker.

Personligheterna i Booth böcker är skapade från olika aspekter av personer han känner, läser om eller ser på gatan. De autentiska personlighetsdragen kompletteras med en del fantasi för att slutligen smälta samman till en helt ny person. Huvudkaraktärerna i "Svarta hunden" - Stephen Booths debutroman - heter Ben Cooper och Diane Fry. Han är son till en avliden polis och han känner allt och alla i Peak distriktet. Hon kommer från ett distrikt i en stor stad. Hon är ambitiös och vill göra karriär inom polisen. Ben är en känslig kille med stor intuition och han bryr sig om människorna som han möter i sitt jobb. Diane är mer kallhamrad och tuff.

Många av Booths favoritförfattare är britter, men han har också en svensk favorit: Henning Mankell. Karaktärerna i böckerna som Booth läser är viktigare än intrigen och genialiteten i skrivkonsten.

Stephen Booth bor i East Midlands som inte ligger långt från Peak distriktet där handlingen i hans böcker utspelar sig. Området är vackert och det var Storbrittaniens första nationalpark. Parken har nästan 30 miljoner besökare varje år.

Det tog sex månader för Booth att skriva "Svarta hunden". Boken handlar om en 15-årig flicka som spårlöst försvinner. Efter en tid hittas hon mördad av en pensionär som är ute med hunden. Allteftersom utredningen fortskrider avslöjas de hemligheter som de inblandade förtvivlat försöker forsätta att dölja.

Jag formligen älskar den här boken: intrigen är skickligt uppbyggd, personerna och miljöerna är vältecknade. Booth förmåga att förmedla dessa beskrivningar sammanfattas bäst genom följande citat från Jan Ceder, GT "Booth får boksidorna att formligen stinka gödsel i sin skildring av engelsk landsbygd, och framför allt presterar han ovanligt mycket karaktärsutveckling".

På Booths hemsida står att läsa att hans nionde bok om Ben Cooper och Diane Fry kommer att publiceras i år. Det är en helt underbar nyhet för oss som har fått upp ögonen för denna lysande författare.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar